Moringa – cu verde împotriva diabetului

În ultimii ani observăm un interes crescând pentru produsele din plante cu aplicații medicale potențiale. Extractele din diferite părți ale moringăi sunt mereu în centrul atenției pentru compoziția lor unică de micronutrienți.

Moringa – cu verde împotriva diabetului 

 În ultimii ani observăm un interes crescând pentru produsele din plante cu aplicații medicale potențiale. Extractele din diferite părți ale moringăi sunt mereu în centrul atenției pentru compoziția lor unică de micronutrienți.

Izotiocianați unici

Moringa a fost mult timp utilizată în medicina populară ca fiind un aliment cu acțiune anti diabetică. În frunzele ei, găsim o cantitate mare de izotiocianați (MIC) unici, care acționează împotriva obezității și a creșterii în greutate, iar eficacitatea lor anti-diabetică, a fost, de asemenea, demonstrată. Au un efect semnificativ și în creșterea sensibilității la insulină și la regenerarea glucozei în ficat.  

Influență asupra nivelului de zahăr în sânge

Moringa se presupune că are un potențial de vindecare atât în diabetul de tip I cât și în cel de tip II. DMI oprește producția de insulină – un hormon care menține nivelul zahărului din sânge (glucoza) sub control. 


În DMII apare rezistența la insulină, sau probleme în semnalizarea nivelului ridicat de zahăr în sânge. Mai multe studii au evidențiat efectul semnificativ al ceaiului de moringa asupra nivelului de zahăr (glucoză) din sânge. S-a confirmat faptul că utilizarea ceaiului de moringa la pacienții hiperglicemici a dus la o scădere semnificativă a nivelului zahărului în sânge, în decurs de două ore. Efectul asupra reducerii nivelului de zahăr în sânge, are un potențial semnificativ în gestionarea unui pacient cu diabet zaharat, în același timp este o ”terapie” simplă și relativ ieftină. 

Efectul preventiv al antioxidanților

O caracteristică specifică a consumului de moringa, este de asemenea, creșterea antioxidanților eficienți în organism, care protejează celulele producătoare de insulină din pancreas și elimină cantitatea mare de radicali liberi tipică pentru pacienții hiperglicemici. Pentru acest efect sunt răspunzătoare în special flavonoidele, cum ar fi quercetinul. Efectul antioxidant, previne de asemenea, deazvoltarea complicațiilor diabetului, cum ar fi retinopatia, sau arteroscleroza. Utilizând ceaiul din frunze de moringa, sau extractul, putem influența în mod natural complicațiile care însoțesc diabetul zaharat. 

Miraculoasele frunze de moringa 

Frunzele de moringa conțin fibre, proteine, și aminoacizi esențiali, minerale precum: calciu, magneziu, fosfor potasiu, cupru, fier și sulf, vitamine: A, B-uri și vitamina C. Din substanțe fitochimice, conțin: taninuri, steroli, saponine, terpenoide, alcanoide și flavonoide de tipul  isocvercetină și camfericină. Cu un astfel de amestec de nutrienți, este chiar indicat, consumul din punct de vedere medical, fapt confirmat și de numărul din ce în ce mai mjare de studii. Efectele anti-diabetice, antioxidante și anti-arterosclerotice ale moringăi sunt deja de mult timp monitorizate.

 

Surse:

Ples, M. and Ho, H.: Comparative Effects of Moringa Oleifera Lam. Tea on Normal and Hyperglycemic Patients, eHEALTH INTERNATIONAL, available from: http://www.ehealthinternational.org/

Gopalakrishnan, L. et al.: Moringa oleifera: A review on nutritive importance and its medicinal application. In: Food Science and Human Wellness 5, 2016, p: 4-56

Waterman, C. et al.: Isothiocyanate-rich Moringa oleifera extract reduces weight gain, insulin resistance and hepatic gluconeogenesis in mice. In: Mol Nutr Food Res. 59(6), 2015, p:1013–1024

Sreeraj Gopi et al. A Short Review on the Medicinal Properties of Moringa Oleifera Leaf Extract Powder. In: Asian Journal of Pharmaceutical Technology & Innovation, 03 (10), 2015, 1 – 5, ISSN: 2347-8810

Citiți de asemenea și:

Moringa –mai mult decât doar un super-aliment

Arborele tropical care încă nu își primește toată atenția cuvenită, nu este vreun homeopat miraculos sau răspunsul la cele mai grave boli ale lumii. Este pur și simplu o plantă, a cărei efecte și beneficii vă vor convinge de puterea imensă a naturii.

269× citit

DOZA DE MORINGA RECOMANDATĂ PENTRU UN EFECT MAXIM – I. PARTE

În prezent este firesc să căutăm pe piaţă produse adecvate pentru a suplimenta aportul nutrițional de bază recomandat. Dieta noastră nu oferă întotdeauna tot ce avem nevoie având în vedere calitatea alimentelor, depozitarea şi prepararea acestora precum și timpul nostru investit în educația nutrițională.

485× citit

Galeria video


Cele mai interesante articole

Cum răspunde moringa la diabetul insidios

În general, este cunoscut faptul că diabetul a devenit o epidemie la nivel mondial. Sigur v-ați întâlnit cu această boală sau cineva apropiat. Oamenii...

DOZA DE MORINGA RECOMANDATĂ PENTRU UN EFECT MAXIM – I. PARTE

În prezent este firesc să căutăm pe piaţă produse adecvate pentru a suplimenta aportul nutrițional de bază recomandat. Dieta noastră nu oferă întotdea...

Moringa - utilizarea și efectele unui arbore miraculos

Planta universală, cu utilizări multiple, Moringa poate fi recomandată tuturor celor care doresc să acopere nevoia zilnică suplimentară de mai multe v...

Moringa – elixirul vitalității

Este deja cunoscut faptul, că Moringa conține o mulțime de substanțe benefice, vitamine și antioxidanți. De multe ori, însă, nu reușim să le acordăm t...