Arborele tropical care încă nu își primește toată atenția cuvenită, nu este vreun homeopat miraculos sau răspunsul la cele mai grave boli ale lumii. Este pur și simplu o plantă, a cărei efecte și beneficii vă vor convinge de puterea imensă a naturii.

Până în prezent au fost realizate în jur de  1300 de studii științifice care confirmă efectele eterogene a diferitelor părți ale arborelui moringa. În anul 2008, Institutul Național de Sănătate (National Institute od Health) a declarat Moringa ca fiind „planta anului“ bazându-se pe faptul că aceasta are potențialul de a ajuta la remedierea multor probleme legate de mediul înconjurător, în același timp fiind capabilă să cuprindă nevoile nutriționale ale omului.

În România, această plantă de origine indiană este relativ necunoscută. Iar acesta este un mare păcat. „Deși nu multe persoane au auzit de Moringa până acum, în curând aceasta va deveni una adintre cele mai valoroase plante din lume.” Așa a evaluat moringa Doctorul Noel Vietmeyer din US National Academy of Sciences la Washingtone.

Despre moringa se spune, că ar conține, în total 539 de substanțe cunoscute ca fiind conforme cu medicina tradițională din africa și india (ayurveda), și este capabilă să prevină până la  300 de tipuri de îmbolnăviri și problemele legate de acestea.

 

Toți nutrienții într-un singur ambalaj (sau All-in-one)

Cel mai uimitor lucru la Moringa este cantitatea și combinația de fitochimicale nutriționale și medicinale, precum și componentele identificate în diferitele părți ale acestei plante. Poate cele mai evidențiate sunt concentrațiile mari de vitamina A în formă de caroten (la 100g de moringa, de 10 ori mai mare decât în morcovi), vitamina C (de 12 ori mai mare decât în portocale), calciu (de 17 ori mai mare decât în lapte), potasiu (de 15 ori mai mare decât în banane), fier (de 25 de ori mai mare decât în spanac) și proteíne (de 9 ori mai mare decât în iaurt). Un atribut important este biodisponibilitatea și absorbția micronutrienților pur naturali în organismul uman. Dintr-o privire mai complexă în Moringa găsim vitaminele B1, B2, B3, dar și vitamine solubile în grăsimi - A, D, E și K și o mulțime de minerale – în afară de cele deja enumerate, mai găsim cupru, fosfor, zinc etc. 

Moringa, este de asemenea și o sursă de 46 de antioxidanți naturali. Frunzele ei au un conținut predominant de flavonoide și carotenoide. Ceaiul din frunze de Moringa este considerat a fi o sursă mai eficientă de antioxidanți decât alte ceaiuri din plante și chiar decât ceaiul verde..

 

Un medicament nu doar în medicina tradițională

Compoziția vitaminică și minerală a frunzelor de moringa ajută la remedierea afecțiunilor precum cele legate de vasele sanguine, astm sau boala Crohn. O mulțime de studii au confirmat deja beneficiile pentru sănătate aduse de consumul de Moringa. 

Efectul antioxidant acționează împotriva cancerului de prostată, dar și împotriva afecțiunilor pielii. Este urmărit efectul antitumoral al extractului din frunze. Efectul de modulare a fost observat în cazuri de anemie, hipertensiune arterială, diabet, hiper colesterolemie, probleme cu glanda tiroidă și afecțiuni ale rinichilor.

Puternicul efect antiinflamator este benefic în bolile reumatoide, suprimând durerea și inflamarea. Ajută și la ameliorarea diferitelor probleme digestive. În multe cazuri s-au demonstrat efectele antibacteriene, antimicrobiene și antivirale și influența asupra stimulării proceselor imunitare. Are efect detoxifiant și chiar un caracter neuroprotector. Ameliorează migrenele și durerile de cap.

Frunzele, acționează, de asemenea, antiinflamator și preventiv împotriva gripei și a răcelilor. Consumul de Moringa este indicat și diabeticilor deoarece poate scădea nivelul de zahăr în sânge. De asemenea ajută în lupta împotriva oboselii și stress-ului. 

Moringa nu uită nici de femei. Un element rar zeatina, încetinește îmbătrânirea celulară, ceea ce o transformă într-un factor anti-aging cu acțiune împotriva ridurilor și efecte benefice asupra pielii. Efectele zeatinei au fost studiate amănunțit în multe centre de cercetare Cum ar fi de exemplu Centrul Danez pentru gerontologie moleculară.

 

Admirație direct din laborator

Nu este un secret, că moringa fascinează diferite centre de cercetare renumite. De exemplu și capacitatea ei de a hrăni celulele noastre este un motiv de cercetare pentru microbiologi.

„Substanțele prezente în Moringa, contribuie la faptul că celulele umane și practic fiecare organ în parte câștigă elasticitate. Membrana citoplasmatică este mai elastică. Celula permite asimilarea fără probleme de nutrienți și metaboliți și elimină deșeurile dăunătoare. Celula respiră, datorită moringă-i este bine hrănită și de aceea trăiește mai mult. În felul acesta Moringa contribuie la regenerarea organismului și prelungește viața,“ sunt cuvintele renumitului microbiolog Tatjana Gryaznevová. 


Cu toate acestea, cu Moringa sunt foarte des asociate și o mulțime de mituri. De exemplu zeci de portaluri susțin că moringa tratează direct patru sau chiar șase tipuri de cancer. Aceasta este desigur o prostie. Chimioterapia și procedurile biologice din medicină, nu pot fi deocamdată înlocuite cu nimic în ceea ce privește tratarea cancerului, dar, moringa este deseori pomenintă, datorită efectului său extraordinar în ameliorarea reacțiilor adverse ale chimioterapiei Universități de prestigiu (de exemplu Universitatea John Hopkins), studiază amănunțit proprietățile acestei plante cu scopul elaborării unui vaccin, care ar ajuta în lupta cu necruțătoarea boală mai mult decât a fost posibil până acum.

 

Atenție la calitatea preparatelor

Informațiile despre moringa sunt atât de des exagerate în media, iar anumite show-uri televizate precum cel al Dr. Oz reușesc să transpună această plantă excepțională în sfera homeopatică și în cea a leacurilor șamanice. Moringa merită însă mult mai multă atenție și respect. Proprietățile ei vindecătoare nu sunt răspunsul la toate bolile lumii, dar cantitatea de antioxidanți și substanțe eficiente conținute de această plantă este imensă.

Pentru atingerea unui efect real, trebuie să aveți grijă la  calitatea și puritatea preparatelor. La citirea etichetei produselor verificați calitatea furnizorilor de substanță organică, modalitatea de uscare, păstrare și transport a acesteia. Frunzele de moringa necesită o abordare atentă și un tratament special pentru a-și păstra toate elementele nutritive, culoarea originală și mirosul miraculosului copac moringa.

 

Surse:

1/ Fuglie LJ (1999) The Miracle Tree: Moringa oleifera: Natural Nutrition for the Tropics. Church World Service, Dakar. 68 pp.; revised in 2001 and published as The Miracle Tree: The Multiple Attributes of Moringa, p. 172. 

2/ Price, D. M. (1985). The Moringa Tree. THE MORINGA TREE By Dr. Martin L. Price, Published 1985; Revised 2000, 2002, 2007 by ECHO Staff. 

3/ Gopalakrishnan, L. et al.: Moringa oleifera: A review on nutritive importance and its medicinal application. In: Food Science and Human Wellness 5, 2016, p. 4-56

4/ Efrossini Kessopoulou et al.:  A double-blind randomized placebo cross-over controlled trial using the antioxidant vitamin E to treat reactive oxygen species associated male infertility. In: Fertility and Sterility, 1995, Volume 64 (4),  p. 825-831

5/ Busani Moyo et al. Nutritional characterization of Moringa (Moringa oleifera Lam.) leaves. In: African Journal of Biotechnology, 2011, Vol. 10(60), p. 12925-12933

6/ Sreeraj Gopi et al. A Short Review on the Medicinal Properties of Moringa Oleifera Leaf Extract Powder. In: Asian Journal of Pharmaceutical Technology & Innovation, 03 (10), 2015, 1 – 5, ISSN: 2347-8810