Planta universală, cu utilizări multiple, Moringa poate fi recomandată tuturor celor care doresc să acopere nevoia zilnică suplimentară de mai multe vitamine, minerale și oligoelemente importante, fără a trebui să recurgă la suplimente nutritive produse în mod sintetic.

Puterea sănătoasă este ascunsă în frunze 

Moringa este cea mai nutritivă plantă cunoscută până acum. Conținutul de nutrienți valoroși și substanțe vitale într-un raport optim, se găsește în principal în frunze sau în pulberea de frunze. Trebuie menționat în mod special conținutul ridicat de aminoacizi, deoarece s-au găsit în frunze chiar 18 din 20 aminoacizii esențiali cunoscuți. Organismul uman nu le poate produce singur și sunt un factor important pentru transferul de oxigen în organism, capacitatea de concentrare și multe funcții importante ale creierului.

În Moringa s-au găsit de asemenea antioxidanții într-o pondere ridicată. Aceștia sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului, deoarece ne protejează de radicalii liberi, care pot fi adesea cauza îmbolnăvirilor. Așa-numitele valori ORAC ("oxygen radical absorbance capacity") cu ajutorul cărora se determină măsura în care sunt capturați radicalii liberi sunt semnificativ mai mari la moringa decât alte plante. Acest lucru îl demonstrează proprietățile antioxidante deosebit de bune ale plantei.

Zeatina este o componenta foarte interesantă, recent descoperită. În mod surprinzător, frunzele de moringa conțin de până la 1000 de ori mai multă zeatină decât alte plante. Zeatina este de fapt un hormon de creștere, răspunzător de faptul că Moringa crește atât de repede pentru că se găsește în ea din abundență. În corpul nostru însă, zeatina funcționează ca un transportator chimic, care asigură faptul că toate substanțele vitale importante găsite în Moringa pot fi acceptate și utilizate de organismul uman. Un alt beneficiu este că zeatina blochează degradarea clorofilei în frunze. Datorită acestui fapt, proteinele și vitaminele găsite în frunzele de Moringa se degradează semnificativ mai încet, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru prelucrarea ulterioară a frunzelor în pulbere, pentru că rămân în acesta substanțele nutritive pentru o perioadă lungă de timp. 

Prezentarea generală a celor mai importante componente și a caracteristicilor acestora:

  • Aminoacizi esențiali: protejează împotriva radicalilor liberi 
  • Vitamina A: importantă pentru o vedere sănătoasă 
  • Vitamina C: pentru întărirea sistemului imunitar 
  • Calciu: esențial pentru dinți și oase sănătoase 
  • Magneziu: stimulează circulația sângelui  
  • Potasiu: asigură metabolismul adecvat 
  • Fier: important pentru alimentarea celulelor cu oxigen 
  • Zinc: în organism funcționează ca un antiinflamator 
  • Acizii grași omega-3 : esențiali pentru buna funcționare a creierului 
  • Zeatină: un transportor chimic important care transportă toate aceste substanțele acolo unde ar trebui să acționeze 

La fel ca toate celelalte părți ale arborelui Moringa, și frunzele pot avea o utilizare multiplă. În țările de origine se consumă în preponderent crude, fierte, înăbușite sau prăjite. Se prepară și ceai, care în mod obișnuit se bea pentru prevenirea bolilor și susținerea sănătății, dar este utilizată de asemenea și pentru aplicații externe, în probleme de piele. În zonele noastre este importantă înainte de toate pulberea din frunzele din Moringa. Frunzele, prin uscare și măcinare, vor obține durabilitate fără a-și pierde efectul și pot fi transportate direct la noi. De exemplu, sub formă de capsule arborele miraculos din Orientul Îndepărtat ne oferă porția zilnică suplimentară din toate aceste substanțe nutritive și vitale. 

Pentru cine este Moringa potrivită?

Planta universală, cu utilizări multiple,  Moringa poate fi recomandată tuturor celor care doresc să acopere nevoia zilnică suplimentară de mai multe vitamine, minerale și oligoelemente importante, fără a trebui să recurgă la suplimente nutritive produse în mod sintetic. În medicina ayurvedică, Moringa a fost foarte apreciată de secole ca un remediu miraculos universal pentru diferite probleme comune. Consumul de frunze sau pulbere de Moringa  poate ajuta în alimentație inadecvată sau în malnutriție, anemie, dureri de cap, tensiune arterială fluctuantă, inflamație și infecții cutanate, diaree sau febră. Există anumite grupuri de persoane la care se recomandă în mod special consumul acestei plante, chiar dacă aceștia nu suferă de nici una dintre bolile enumerate. 

Femeile gravide și cele care alăptează 

Pulberea din frunze de Moringa sau frunzele consumate sub formă de supliment alimentar în timpul sarcinii susțin dezvoltarea sănătoasă a fătului și pot influența pozitiv lactația. Din organismul mamei și mai târziu din laptele matern, copilul poate lua un plus multe vitamine și minerale importante. Aici trebuie menționați în mod special aminoacizii, arginina și histidina, conținuți în plantă, pe care organismul copilului nu reușește să le producă în cantitate suficientă, dar care sunt indispensabili pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului.

Copii

Nu numai pentru sugari, dar și pentru copiii mai mari, în perioada de dezvoltare, consumul de Moringa este benefică, deoarece cantitatea mare de nutrienți și substanțe conținute în ea au un efect pozitiv asupra creșterii lor și mai ales asupra dezvoltării creierului și a celulelor nervoase. În plus, conținutul ridicat de vitamina C întărește sistemul imunitar al copiilor. 

Sportivii 

Sportivii de performanță sau cei care sunt în general expuși la efort suprasolicitant ar trebui să acorde o atenție deosebită dietei echilibrate deoarece au o nevoie crescută de nutrienți și substanțe vitale. Moringa îi poate ajuta în asigurarea aportului tuturor vitaminelor, mineralelor și proteinelor esențiale, într-o formă adecvată și astfel să păstreze performanța lor într-un mod complet natural.  Aceasta se datorează faptului că în Moringa există o cantitate mare de fier și vitamina A și C, care se ocupă de asigurarea constantă a cantității de oxigen în sânge și cu stabilizarea circulației sanguine. În plus, aminoacizii numeroși și conținutul ridicat de calciu pot influența pozitiv creșterea masei musculare. Antioxidanții asigură o protecție suplimentară pentru țesutul celular în efortul crescut al organismului. 

Persoanele în vârstă

Consumul este, de asemenea, recomandat pentru persoanele în vârstă pentru a rămâne în formă și cu vitalitate la o vârstă înaintată. O alimentație bogată și echilibrată poate ajuta la prevenirea unui număr de probleme asociate cu o vârstă mai înaintată. Frunzele de Morninga reprezintă sursa optimă a tuturor substanțelor vitale de care oamenii mai în vârstă au nevoie. 

Vegani

Moringa este, de asemenea, importantă pentru vegetarieni, dar mai ales pentru vegani, deoarece adesea suferă d importantă pentru vegetarieni, dar mai ales pentru vegani, deoarece adesea suferă de simptomele lipsei unor substanțe. Mulți se întreabă cum își pot acoperi nevoia de proteine, calciu și fier și în același timp să renunțe la alimentele de origine animală. Ingredientele din frunze pot rezolva această problemă deoarece conțin mai multe proteine ​​decât ouăle sau iaurtul, cu mult mai mult fier decât spanacul și depășesc de câteva ori conținutul de calciu din lapte.