În general, este cunoscut faptul că diabetul a devenit o epidemie la nivel mondial. Sigur v-ați întâlnit cu această boală sau cineva apropiat. Oamenii trebuie să se adapteze la această boală și în forme mai grave doza regulată de insulină le îmbunătățește viața. Dar se poate ajuta cu ceva nou chiar și în tratamentul perceput în mod conservator, se poate îmbunătăți și eficientiza. Desigur este vorba de moringa.

Ne aflăm printre primele țări din Europa cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat, în rândul adulților. Aproximativ 1.750.000 de adulți (interval de vârstă 20-79 de ani) au diabet, în timp ce în jur de 2.5 milioane se află în faza de prediabet, conform studiilor și tendința este de creștere. Dacă tendința actuală va continua, fiecare al treilea bărbat și aproape 40% dintre femeile vor fi afectate de diabet în anul 2050. Crește de asemenea și numărul copiilor bolvavi de diabet tip II, care în trecut se numea diabetul adulților, pentru că sufereau de această boală doar persoanele mai în vârstă. 

Prevenirea este importantă

Prevenirea în diabet este cunoscută sub sloganul ”fugi din fața diabetului”. Medicii denumesc astfel metoda de prevenire - adică ei promovează mișcarea activă. Desigur ajută și un stil de viață corect, mai  puține alimente dulci, făină albă și grăsimi de origine animală.

Boala în sine este de mult timp în vizorul oamenilor de știință și a diabetologilor. Oamenii de știință mereu investighează scăderea glicemiei la pacienții cu diabet zaharat și foarte des în dezvoltarea de substanțe mai eficiente se întâlnesc cu moringa. 

Moringa fascinează experții în diabet

Profesorul Wolfgang Vierling de la Universitatea Tehnică din München a informat că frunzele de moringa conțin ingrediente care scad zahărul din sânge. Cromul prezent în moringa ajută la creșterea efectului insulinei și susține absorbția glucozei din sânge. Desigur, ca și în alte domenii, apar mituri diverse despre utilizarea miraculoasă a acestei plante, și nu diferă nici în ceea ce privește diabetul.


Moringa singură nu este răspunsul la atenuarea extensivă a acestei boli. Dacă nu ar fi fost vindecătorii indieni, oamenii de știință nu ar fi putut afla ingredientele sale active care pot fi combinate cu tratamentul clinic al diabetului. Adevărul este că în lumea plantelor nu veți găsi nimic mai eficient în ceea ce privește diabetul decât moringa. În spitalele universitare din Dakar și Senegal, s-a efectuat un sondaj de opinie între pacienții cu diabet în privința folosirii diferitelor plante medicinale. Din totalul de 41 de plante numite, Moringa s-a dovedit a fi cea mai des utilizată plantă medicinală, ea fiind numită în 65,9% din cazuri. 

Testarea sub microscop

Portalul sciencedirect a raportat o serie de cercetări care au dat dreptate multor cercetători științifici anteriori. Oamenii de știință egipteni au testat efectele acestei plante asupra șobolanilor frecvent utilizați în astfel de laboratoare. Ei au ajuns la concluzii foarte interesante. Extractul de moringa a determinat la subiecții testați reducerea nivelului de glucoză de la 380% la 145%, astfel încât nivelul de zahăr din sângele lor a fost redus de două ori și jumătate. În același timp a crescut nivelul în sânge a unui antioxidant foarte important și anume glutationul, de la 22 la 73 de procente.

Într-un studiu recent realizat de Universitatea Medicală Hainan din China, publicat în prestigiosul magazin Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, oamenii de știință au confirmat efectul antidiabetic al acestei plante. Un studiu amplu în cea ce privește Moringa, utilizată ca medicament suplimentar confirmă și succesul în lupta cu hiperglicemia, adică o afecțiune la diabetici atunci când nivelul glucozei din sânge crește peste 10 mmol/l. 

Moringa poate fi un ajutor în diverse tratamente și excepție nu face nici diabetul. Nu rezolvă singură formele grave de diabet, dar contribuie împreună cu tratamentul obișnuit la atenuarea manifestărilor sale.